maandag 22 september 2008

Rituelen, de magische kant

Wat zijn rituelen en waarom gebruiken wij ze?

Rituelen zijn zelf uitgedachte of bestaande handelingen, die je als gelovig en/of religieus iemand, regelmatig uitvoert volgens een welbepaald scenario. Ook wij, als heks, magiër, sjamaan, hebben zo’n rituelen.

Rituelen kunnen uitgevoerd worden voor allerlei gelegenheden op ontelbaar veel momenten. Sommige doen steevast een ritueel op elke feestdag van de heidenskalender, anderen doen het slechts wanneer ze iets bepaald willen bereiken. Vaak is het dan ook de bedoeling om met zo’n ritueel een specifieke wens kracht bij te zetten opdat ze waarheid zou worden.

Opdat onze wens in vervulling zou kunnen gaan, gebruiken we energie. We sturen en gebruiken deze energie met onze wil. Een ritueel, door haar (bijna altijd) vaste scenario, zorgt er enkel voor dat de energie juist gestuurd wordt opdat je verwachtingen ingelost kunnen worden. Deze wensen en verwachtingen zullen echter zelden kwaadaardig zijn. Het is niet zo dat ze, zoals je vaak in fantasieverhalen leest, als bedoeling hebben er iemand kwaad mee te doen. Het is niet de bedoeling om een toverdrank te maken waarmee je iemand het hoekje om kan helpen, zoiets is voorbehouden voor de afdeling ‘Fantasy’ in de bibliotheek. Niettemin zullen er altijd wel mensen zijn die aan iets beginnen met slechte bedoelingen, gelukkig is dit bij de grote meerderheid niet het geval.

Het sprookje en de realiteit.

Vaak wordt een magisch ritueel voorgesteld als een klank en lichtspel waarbij een heks op een groot vuur een kokende en dampende pot zet. In deze pot gooit ze dan allerlei ingrediënten. Van slangenogen tot tanden, van kruiden tot vreemde vogels. Je kan het zo gek niet verzinnen, of het zit er in. Z’ on duistere drankjes dienen dan om mensen te betoveren. Of waar dacht je dat de kikkerprins vandaan komt?

Bij ons echter, zitten deze rituelen heel anders in elkaar. Het enige dat overblijft van het voorgaande ‘verhaaltje’ is dat wij ook soms kruiden gebruiken die dan verwerkt worden in een drankje of in een ritueel, maar meer ook niet. Het is ook niet de bedoeling dat we als gekken beginnen rond springen, beginnen roepen en dingen beginnen brabbelen.

Het ritueel gaat gepaard met een zekere sereniteit. Het vraagt het om een zekere concentratie en wilskracht. Bijna elke handeling in je ritueel zal een welbepaalde betekenis met zich meedragen. Niet alleen woorden (zijnde; ‘de spreuk’), zijn bij dit ritueel van belang, vaak worden ook attributen gebruikt om een spreuk kracht bij te zetten.

Over kaarsen, wierrook, oliën en het altaar.

Vaak worden tijdens rituelen kaarsen als hulpmiddel gebruikt. Ze helpen een bepaalde sfeer te creëren waarin je je in alle rust volledig kan toeleggen op je ritueel. Daarnaast is ook het vuur belangrijk. Vuur maakt deel uit van de 5 elementen die vaak worden voorgesteld door het pentagram (zie verder in de tekst). Ook de kleur van de kaarsen zelf kan van belang zijn. Elke kleur draagt dan een bepaalde sfeer met zich mee (zie verder in de tekst).

Ook geuren spelen voor bepaalde mensen een belangrijke rol. Om die reden worden etherische oliën en wierrook dan ook vaak gebruikt. Bepaalde geuren kunnen je, met als kaarsen, helpen om in een bepaalde sfeer te geraken.

Tenslotte is er nog het altaar, dat het hart vormt van alle magische handelingen. Het is een plaats van rust, verinnerlijking en concentratie. Veel heksen maken van hun altaar tevens gebruik om er hun rituelen aan te doen. (Meer uitleg over het altaar vind je in onze tekst ‘Het altaar, de magische tafel’.)

Pas wanneer aan voorgaande ‘voorwaarden’ is voldaan, kan voor velen pas het echte ritueel beginnen.

Externe invloeden; kleuren, energie en de maan.

Naast de dingen die in puntje 3 reeds besproken werden, kunnen voor sommigen ook drie externe invloeden veel aan het ritueel veranderen. De eerste daarvan zijn kleuren. Welbepaalde kleuren staan symbool voor een welbepaald effect. Hieronder zet ik even een aantal kleuren op een rijtje;

WIT; het bovennatuurlijke. Het dient om kwade geesten te verjagen en om een nieuwe fase te starten.
ROOD; levenskracht, macht en vastberadenheid. Rood trekt succes aan.
ROZE; liefde, vriendschap, verzoening, geluk en harmonie.
ORANJE; vreugde, optimisme en de wil om te slagen.
BRUIN; deze kleur is als een beschermschild en duidt op natuurlijke wijsheid en voeling met de natuur.
GEEL; stimuleert de geest en staat voor succes en kennis.
GROEN; rustgevend en kalmerend. Het staat symbool voor voorspoed en vruchtbaarheid.
BLAUW; de kleur van de ziel. Blauw staat voor genezing, idealisme en occulte bescherming.
PAARS; spirituele kracht. Deze kleur verwijst naar ‘hogere niveaus’.
ZWART; wraak en nauw contact met de doden. Het verwijst naar het einde van iets, maar ook naar een nieuw begin.
ZILVER; dit is de kleur van visioenen en intuïtie. Het brengt sluimerende mogelijkheden aan de oppervlakte.
GOUD; het symbool van grote prestaties, welstand en een lang leven.

Naast de kleuren is het voor sommigen ook belangrijk gebruik te maken van de vijf soorten energie. Deze vijf worden voorgesteld in het pentagram, het teken dat vaak gebruikt wordt in de magie. Het pentagram of vijfster stelt respectievelijk water, aarde, vuur, lucht en ether voor.

Tenslotte, kan ook de maan een belangrijke rol spelen. Algemeen wordt daarover aangenomen dat een specifieke stand van de maan doorheen zijn cyclus een welbepaalde invloed heeft op het ritueel dat je uitvoert. Zo zal een wassende maan of toenemende maan ervoor zorgen dat je iets naar je toe kan halen. Een afnemende maan dan weer, zal eerder afstotend werken. De volle maan is het krachtigst om bij te werken. Dit wil uiteraard niet zeggen dat alle rituelen ’s nachts dienen uitgevoerd te worden, dit kan ook overdag.

Geen opmerkingen: